4 tojás

Ezután este egy bagoly támadta meg a fészket, és egy fiókát elveszítettek.
Az eset részletes magyarázata:Judit írta: ↑2023.05.19. 12:32Lódz, PL
Videó:
https://youtu.be/JaA2IxPHEwk
- itt ugye a 4 tojásból kikelt 4 gólyácska
Tegnap reggelre kikelt a negyedik fióka is.
Utólag elolvasva, kicsit furcsa számomra a magyarázat. Én már korábban tanultam tőled, Judit, hogy a gólyák nem nyúlnak a fiókákhoz, ha kikerülnek a fészek szélére. Ha visszamászik magától, akkor jó.Csak szelektálás során kerül sor arra, hogy megfogja a csőrével, és kidobja.Judit írta: ↑2023.05.20. 11:01Az eset részletes magyarázata:Judit írta: ↑2023.05.19. 12:32Lódz, PL
Videó:
https://www.facebook.com/watch/?v=896557011423897
"Május 17-én 21:21:11-kor egy bagoly támadta meg Ferminát a fészekben. Fermina hirtelen felállt, hogy elriassza a tanyabagolyt, de az egyik fióka, amely történetesen Fermina ugrására feküdt, véletlenül a levegőbe került, és a fészek szélén lévő botok közé esett. Fermina egy idő után megnyugodott, és három fiókával leült a fészekre. De a negyedik fióka a fészek szélén maradt.
A csibe, aki nem tudott magától bejutni a fészekbe a sörtéjű botok miatt, sokáig hívott, de Fermina nem reagált, és nem tette be a fészeklyukba. A fészken kívüli hőmérséklet körülbelül 8 °C volt, és esélye sem volt, hogy egy néhány napos fióka egyedül maradjon életben egy éjszakán át. Nem avatkoztunk közbe, mert az biztosan megijesztené Ferminát, és az éjszakai hipotermia miatt az egész ivadék elvesztésével járhat...
A Fermina a fekete gólya viselkedésének genetikailag meghatározott és természetes szelekciós mintáját követte (és sok más madárfaj, de nem mindegyik) – a fiókáim a fészeklyukban vannak. A lyukon kívüli fiókák nem érdekelnek, mert nem az én utódom. A magányos csaj hosszan és hangosan hívta Ferminát. De nem számított – a fekete gólyáknál a fiókák hangját nem használják fel a saját fiókáik felismerésére a szüleik. Az utódok sajátként való felismerésének alapvető kritériuma, hogy a fióka a fészeklyukban van-e.
A rugalmatlan viselkedésminta alapján Fermina hibázott - nem mozdította a hívó fiókát a fészek közepére. Kiderült, hogy a viselkedési minta nem tökéletes. Nem tudjuk, hogyan fog alakulni ennek az ivadéknak a sorsa, de ezen a ponton Fermina a fiókát elpusztulva csökkentette szaporodási sikerét. Saját génjeinek kevesebb példányát adja át a következő generációnak.
Akkor miért nem fejlesztették ki a fekete gólyák a természetes szelekció hatására azt a képességet, hogy a fiókát a fészek szélétől a fészek közepéig szállítsák?Mert a kis fekete gólya fiókák szinte mindig a fészeklyukban vannak. Hiába akarnának kijutni a lyukból a fészek szélére, nem tudnak, mert egy botkoszorú akadályozza meg őket ebben. Később pedig, ha nagyobbak lesznek, akkor ki-bejöhetnek, amikor akarnak, de ezt maguktól megteszik. Azok az esetek, amikor egy nagyon kicsi fióka a fészkelőlyukon kívül köt ki, olyan ritka, hogy nem volt szelekciós nyomás a saját fiókák fészkelőlyukba helyezésének képességének fejlesztésére."
prof. Piotr Zieliński, Gerinces Ökológiai és Zoológiai Tanszék, Biológiai és Környezetvédelmi Kar, Lodzi Egyetem
Igen, ebben a szövegben az sem egyértelmű, hogy mit nevez fészeklyuknak. A bölcsőt, vagy az egész fészket, mert a "botkoszorú" az utóbbi peremén van. De a lényeg az, hogy csak a fiókán, illetve a véletlenen múlik, hogy a fészek széléről vissza kerül-e a bölcsőbe. Az idén is sok példa volt erre. Volt, hogy visszamászott a fióka, és .vissza is fogadta a szülő. (Volt példa arra is, hogy a fekvő szülőhöz visszamászott, de az idegennek vélhette, és kidobta.) Vannak esetek, amikor azért mászik vissza a kicsi, mert a szülő etet, és azt észrevéve igyekszik vissza a többiekhez. Vagy a szülő áll a bölcső szélén, és a lábait meglátva mászik vissza. A gólyák, akár fehér, akár fekete, nem fogják a csőrükbe a fiókát, hogy visszavigye, vagy nem tereli a csőrével a jó irány felé. Az ilyen viselkedést inkább a ragadozómadaraknál láttam (vándorsólyom, sas).Weca írta: ↑2023.06.07. 15:31Utólag elolvasva, kicsit furcsa számomra a magyarázat. Én már korábban tanultam tőled, Judit, hogy a gólyák nem nyúlnak a fiókákhoz, ha kikerülnek a fészek szélére. Ha visszamászik magától, akkor jó.Csak szelektálás során kerül sor arra, hogy megfogja a csőrével, és kidobja.Judit írta: ↑2023.05.20. 11:01Az eset részletes magyarázata:Judit írta: ↑2023.05.19. 12:32Lódz, PL
Videó:
.. természetes szelekciós mintáját követte (és sok más madárfaj, de nem mindegyik) – a fiókáim a fészeklyukban vannak. A lyukon kívüli fiókák nem érdekelnek, mert nem az én utódom. A magányos csaj hosszan és hangosan hívta Ferminát. De nem számított – a fekete gólyáknál a fiókák hangját nem használják fel a saját fiókáik felismerésére a szüleik. Az utódok sajátként való felismerésének alapvető kritériuma, hogy a fióka a fészeklyukban van-e.
A rugalmatlan viselkedésminta alapján Fermina hibázott - nem mozdította a hívó fiókát a fészek közepére. Kiderült, hogy a viselkedési minta nem tökéletes. Nem tudjuk, hogyan fog alakulni ennek az ivadéknak a sorsa, de ezen a ponton Fermina a fiókát elpusztulva csökkentette szaporodási sikerét. Saját génjeinek kevesebb példányát adja át a következő generációnak.
Akkor miért nem fejlesztették ki a fekete gólyák a természetes szelekció hatására azt a képességet, hogy a fiókát a fészek szélétől a fészek közepéig szállítsák?Mert a kis fekete gólya fiókák szinte mindig a fészeklyukban vannak. Hiába akarnának kijutni a lyukból a fészek szélére, nem tudnak, mert egy botkoszorú akadályozza meg őket ebben. Később pedig, ha nagyobbak lesznek, akkor ki-bejöhetnek, amikor akarnak, de ezt maguktól megteszik. Azok az esetek, amikor egy nagyon kicsi fióka a fészkelőlyukon kívül köt ki, olyan ritka, hogy nem volt szelekciós nyomás a saját fiókák fészkelőlyukba helyezésének képességének fejlesztésére."
prof. Piotr Zieliński, Gerinces Ökológiai és Zoológiai Tanszék, Biológiai és Környezetvédelmi Kar, Lodzi Egyetem
Igazából mást kerestem.![]()
![]()
Köszönöm.Judit írta: ↑2023.06.08. 09:13Igen, ebben a szövegben az sem egyértelmű, hogy mit nevez fészeklyuknak. A bölcsőt, vagy az egész fészket, mert a "botkoszorú" az utóbbi peremén van. De a lényeg az, hogy csak a fiókán, illetve a véletlenen múlik, hogy a fészek széléről vissza kerül-e a bölcsőbe. Az idén is sok példa volt erre. Volt, hogy visszamászott a fióka, és .vissza is fogadta a szülő. (Volt példa arra is, hogy a fekvő szülőhöz visszamászott, de az idegennek vélhette, és kidobta.) Vannak esetek, amikor azért mászik vissza a kicsi, mert a szülő etet, és azt észrevéve igyekszik vissza a többiekhez. Vagy a szülő áll a bölcső szélén, és a lábait meglátva mászik vissza. A gólyák, akár fehér, akár fekete, nem fogják a csőrükbe a fiókát, hogy visszavigye, vagy nem tereli a csőrével a jó irány felé. Az ilyen viselkedést inkább a ragadozómadaraknál láttam (vándorsólyom, sas).Weca írta: ↑2023.06.07. 15:31Utólag elolvasva, kicsit furcsa számomra a magyarázat. Én már korábban tanultam tőled, Judit, hogy a gólyák nem nyúlnak a fiókákhoz, ha kikerülnek a fészek szélére. Ha visszamászik magától, akkor jó.Csak szelektálás során kerül sor arra, hogy megfogja a csőrével, és kidobja.Judit írta: ↑2023.05.20. 11:01Az eset részletes magyarázata:Judit írta: ↑2023.05.19. 12:32Lódz, PL
Videó:
.. természetes szelekciós mintáját követte (és sok más madárfaj, de nem mindegyik) – a fiókáim a fészeklyukban vannak. A lyukon kívüli fiókák nem érdekelnek, mert nem az én utódom. A magányos csaj hosszan és hangosan hívta Ferminát. De nem számított – a fekete gólyáknál a fiókák hangját nem használják fel a saját fiókáik felismerésére a szüleik. Az utódok sajátként való felismerésének alapvető kritériuma, hogy a fióka a fészeklyukban van-e.
![]()
Az ilyen, közvetlen tapasztalást tényleg csak úgy lehet megszerezni, hogy belelátunk a fészkekbe.
Azt már végképp nem!Weca írta: ↑2023.06.08. 09:55Köszönöm.Judit írta: ↑2023.06.08. 09:13Igen, ebben a szövegben az sem egyértelmű, hogy mit nevez fészeklyuknak. A bölcsőt, vagy az egész fészket, mert a "botkoszorú" az utóbbi peremén van. De a lényeg az, hogy csak a fiókán, illetve a véletlenen múlik, hogy a fészek széléről vissza kerül-e a bölcsőbe. Az idén is sok példa volt erre. Volt, hogy visszamászott a fióka, és .vissza is fogadta a szülő. (Volt példa arra is, hogy a fekvő szülőhöz visszamászott, de az idegennek vélhette, és kidobta.) Vannak esetek, amikor azért mászik vissza a kicsi, mert a szülő etet, és azt észrevéve igyekszik vissza a többiekhez. Vagy a szülő áll a bölcső szélén, és a lábait meglátva mászik vissza. A gólyák, akár fehér, akár fekete, nem fogják a csőrükbe a fiókát, hogy visszavigye, vagy nem tereli a csőrével a jó irány felé. Az ilyen viselkedést inkább a ragadozómadaraknál láttam (vándorsólyom, sas).Weca írta: ↑2023.06.07. 15:31Utólag elolvasva, kicsit furcsa számomra a magyarázat. Én már korábban tanultam tőled, Judit, hogy a gólyák nem nyúlnak a fiókákhoz, ha kikerülnek a fészek szélére. Ha visszamászik magától, akkor jó.Csak szelektálás során kerül sor arra, hogy megfogja a csőrével, és kidobja.Judit írta: ↑2023.05.20. 11:01Az eset részletes magyarázata:Judit írta: ↑2023.05.19. 12:32Lódz, PL
Videó:
![]()
Az ilyen, közvetlen tapasztalást tényleg csak úgy lehet megszerezni, hogy belelátunk a fészkekbe.Tehát semmi oka nem volt a szülőt hbáztatni.
![]()